JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ ARAŞTIRMA MERKEZLERİ TOPLANTISI

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Güvenlik Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü tarafından 13-14 Mayıs 2022 tarihlerinde Bursa Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu’nda Türkiye genelinde 21 araştırma merkezinin katılımıyla Araştırma Merkezleri Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Üniversitemizi temsilen Fakültemiz öğretim üyesi Bölgesel Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zülküf AYRANGÖL katılmıştır. Toplantı kapsamında araştırma merkezlerinin temsilcileri organizasyon yapıları, görevleri ve amaçları, tamamlanmış ve planlanan projeleri, yayınları hakkında bilgiler sundular. Araştırma Merkezleri Toplantısının açılış oturumu Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Sayın Tuğgeneral Murat BULUT’un hitapları ile başlamıştır. İki gün süreyle dört oturumda gerçekleştirilen toplantı sonucunda aşağıdaki hususlarda görüş birliğine varılmıştır:

• Araştırma Merkezleri arasında işbirliğinin arttırılmasının gerektiği,
  • Uzmanlık bilgisinin paylaşımının bilimsel çalışma ve faaliyetleri zenginleştireceği,
  • Benzer ya da aynı konularda yürütülen projeler konusunda araştırma merkezlerinin birbirinden haberdar olmasının sağlanması,
  • Söz konusu benzer ya da aynı konulardaki çalışmalar için emeğin verimli kullanılmasının sağlanması,
  • Bilimsel yayınlara katkı açısından araştırma merkezlerindeki ilgili öğretim elemanları arasında iletişimin arttırılması,
  • Farklı bölge ve şehirlerde yer alan üniversitelerdeki araştırma merkezlerinin birlikte geniş çaplı araştırmalar yapabilme kapasitesinin ortaya çıkarılması ihtiyacının olması.

Katılımcılar Araştırma Merkezleri Toplantısının sonucunda “Araştırma Merkezleri İşbirliği Ağı” oluşturulması kararlaştırılmıştır. Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Güvenlik Araştırma Merkezi Müdürlüğünce başlatılan bu işbirliği adımının her yıl bir üniversitede gerçekleştirilmesi planlanan toplantılarla sürdürüleceği öngörülmektedir. Böylece araştırma merkezlerinin çalışma alanlarındaki dönüşüm, odaklandıkları konular ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda hangi konularda çalışmalar yapılabileceği hususlarında merkezler arasında bir iletişim ağının etkili olacağı görüşü benimsenmiştir.